Obama: Výročie zabitia bin Ládina je príležitosťou na zamyslenie

01.05.2012 Celý región

Washington 30. apríla (TASR) - Prvé výročie zabitia Usámu bin Ládina je príležitosťou na zamyslenie, vyhlásil dnes prezident USA Barack Obama. Odmietol pritom kritické vyjadrenia, podľa ktorých Biely dom využíva blížiace sa výročie na prehnané oslavy.

Podľa agentúry AP tiež nepriamo vystúpil proti svojmu republikánskemu prezidentskému rivalovi Mittovi Romneymu. Vyjadril pochybnosti, či by sa Romney ako prezident odhodlal k útoku na vodcu al-Káidy, hoci svojho súpera konkrétne nemenoval.

Romney sa totiž v roku 2007 vyjadril v tom zmysle, že sa na pátranie po bin Ládinovi vynakladá príliš veľké úsilie. Dnes novinárov ubezpečoval, že zásah voči lídrovi al-Káidy by ako prezident za daných okolností určite nariadil aj on.

"Dokonca i Jimmy Carter by vydal takýto príkaz," zdôraznil Romney, pričom spomenul demokratického šéfa Bieleho domu z rokov 1977-81, ktorého v USA často označujú za slabého prezidenta.

Republikáni opakovane kritizovali Obamovu administratívu za údajnú politizáciu smrti bin Ládina. Vplyvný republikánsky senátor označil Obamov výpad voči Romneymu za "lacný politický útok".

Líder al-Káidy prišiel o život 2. mája 2011 pri útoku amerického špeciálneho komanda na jeho úkryt v meste Abbottabad, ktoré leží len asi 50 severovýchodne od pakistanskej metropoly Islamabad. Krátko na to ho pochovali v Arabskom mori z americkej lietadlovej lode Carl Vinson.
 

Vyberte región